perjantai 23. joulukuuta 2022

Millaisena joulu meillä näyttäytyy 2022, toisena koronavuonna, ja näyttäytyi, ennen, muinoin. Jouluhan on vanha pakanajuhla:

Millaisena joulu meillä näyttäytyy 2022, toisena korona vuonna, ja näyttäytyi, ennen, muinoin. Jouluhan on vanha pakanajuhla: mutta mikä tekee joulun, tai paremminkin: kuka tekee joulun. Kaupasta saa jouluista kasvisruokaa myös -30 prossan alella. Parasta jouluruokaa on bataattimuusi ja bataattilaatikko. Kaupasta saa valmiina, ja pyreenä ja hevi-osastolta ihan bataattina. Perunagratiini on hyvä. Porkkana- ja lanttuloorat on hyviä. Saa kaupasta valmiina ja pyreenä. Osaa voi ihan pakastaa. Myyjäisissä myydään eksoottisia kuivakakkuja. Oman maan peruna on ihana jouluruoka, myös lahjaksi saatu peruna. Lahjaksi saadut leivät ovat myös nami nami. Salaateista rosollin punajuuri, suolakurkku ja porkkana. Porkkanaa voi tehdä myös graavattuna. Kaupasta saa caviartia, merilevästä tehtyä vegaanista "kaviaaria". Salaateista raikkaita on appelsiini-sipuli, ja siinä haluttu kastike, vinegrette tms. Myös puolukka ja valkokaali on mainiota, ja punakaali-appelsiini, tai punakaali-mandariini. Mandariini ja purjo käy myös hyvin yhteen. Kaupasta saa myös vööneriä ja vastaavia proteiinipitoisia juhlaruokia. Jos haluaa lönttästä lautaselle 1/4 proteiinia. 

Jouluun kuuluu joulukoristeet


Jouluun kuuluu joulukoristeet. Kierrätetyt 60-luvun bakeliittiporsaat (muinoin maksoivat 2 € yhteensä) ja heidän suuri joulukuusensa, joulukuusi on aito, havu, 2022.

Riisikryynipuuro, sekametelisoppa ja Veikko Vionojan talvinen näkymä vuodelta 1979. Kaksi kelloa raksuttaa. Kotimaista muotoilua vakstuukissa, jossa ei näy kahvi- eikä karpalotahroja. Joulu. Aurinko laski yhden jälkeen päivällä. Koronavuoden 2020 jouluna. 

Jouluun kuuluu joululahjat

Vaikka mitään ei kellekkään aikuiselle saa ostaa muuta kuin aineettomana, aineettomina, niin valokuvajaaja, ja kameroiden hillitty keräilijä saa kameroita, jotka toimivat, tai eivät toimi.
Jos pukki on kilttinä niin hän tuo... Mieluisia lahjoja.
Miltei uusia fotoaparaatteja...


Jouluun kuuluu joululehti ja -kirja

Joulu on jo ovela versus Joulu on jo ovella.

Jouluun kuuluu joululehti ja -kirja

Se aito joulu, uhrijuhla, pakanallinen joulu, wanhan ajan joulu, viikinkien joulu ja roomalaisten Saturnalia-juhla lehdessä #taianomainenjoulu. Joukosta puuttuu vain suomalainen #Kekri jonka tavat siirtyivät suoraan jouluun, mm mässäily lupasi kukoistavaa hedelmällistä, kukoistavaa tulevaisuutta.  

Joulu ei ole joulu ilman joulukauhua

Joulu ei ole joulu ilman joulukauhua: Marko Hautalan Kirkkoväki, Haamu 2022. No nyt alkoi perinteinen joulu, wanha pakanajuhla. Jokavuotisen joulutarinan luin, oli hapokkaan ilkeä, kylmäävän jännittävä ja vähintäänkin pahanhajuinen. Mukana tunnistettavaa kasarimuistoa.  Kirjat 46/2022: Marko Hautalan Kirkkoväki, Haamu 2022. Sähkökirja, BookBeat 3.12.2022.

Joulu ei ole joulu ilman joululauluja

Joulu ei ole joulu ilman joululauluja, paras on Hei tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemuraikkahin aika! Koska se on niin aito ja hyvin suomalainen, vaikkakin ruåtsalainen. Laulua on käytetty mainiosti mm kirjassa Sysi: 
Hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä. Hei tonttu-ukot hyppikää on joulun paras laulu 4eva jo vuosikymmeniä. Wanha pakanajuhla joulu on jo ovela, ja aloitin pikkujoulun Dark Akademiassa eli YA-kirjan Sini Helminen: Sysi, Myllylahti. Tipe tipe tip tap----


Joulua voi viettää niin monella tavalla. Meillä on auto joulu lapsuuden joulu, pakanajoulu ja koronajoulu. Joulu on jo ovela...

Jouluun kuuluu jouluvalot

Jouluun kuuluu jouluvalot, eli pimiä kaupunki on jouluvalaistu, varsinkin ostoshelvetit, tässä kuitenkin Stocka: halloween, kekri ja Samhain on juuri loppunut sadonkorjuujuhlineen, ja seuraava pakanajuhla eli joulu, keskitalven juhla on tulossa. Susihukkanen odottelee kulmilla, ehkä polttaria, ehkä Punahilkkaa, ehkä miekkaria. Miksi enää emme tee vallankumouksia, uutta klubikulttuuria. Oi, miksi. 


Jouluun kuuluu joulunäytelmä ihan teatterissa

Kulttuuritapahtumana joulukuussa 2021 oli ShedHelsinki ja Helsingin kaupunginteatterin vuotuinen jouluesitys, tänä vuonna siis steampunkahtava Saiturin joulu. Viktoriaanisuuteen friikahtanut katsoja halusi heti liput tähän, vaikka joulukuu on Heltsingissä täynnä monimuotoista kulttuuria, monin verroin matalakynnyksellistä, muttei -lentoista. 

No niin mikä tekee jouluelokuvasta jouluelokuvan?

Joulu on jo ovella -kirjasta taisi löytyä nämä jouluelokuvat.  Joulubileet dvd:nä, kun sitä ei nyt nähdä Kino Reginassa valkokankaalta joulukuussa, kuten piti, mutta ehkä sitten heinäkuussa... Aktuelliin aikaan.

Jouluun kuuluu joulukukat

Piia Leinon upeassa Yliaika -romaanissa olen kohdassa orkidea, jonka sisällä minulle on pantteri, ei lepakko. Ja jouluna oli #örkidea #örkkiorkidea ehkä Hallava hevonen...#orkideat.  Miltä joulu näyttää Suomessa? Örkiltä ;): 


Seitanallista joulua!





Joulu on taas! Kotona koronakomeron tyhjennys: seitanbaisti, mikä piti olla jouluruokana, mutta kuiva-aineena jäi käyttämättä ja säilyi. Riittää pitkäksi aikaa, jääkaapissa ja pakasteena. Yksinkertainen vegaaninen mureke. Praise your Seitan! #kasvisruokaa #ympäristöteko #seitan.


Yule, Jul, jól tai joulu
#yule
#joulu
#jul
Wanhasta pakanajuhlasta englanniksi wikissä


Roomalaisten wanhaa Saturnalia-juhlaa on joulussa Suomessakin paljon.

”NON SEMPER SATURNALIA ERUNT” – Ei Saturnalia-juhlia jatkuvasti tulla viettämään, kirjoitti filosofi Seneca. Toisin sanoen, ei joulun pidä oleman ainainen. Meillä kysellään kesää talven keskelle ja lauletaan: ”Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen.”

Perinnejoulukalenteri - Luukku 21
Hyvää talvipäivänseisausta!
Kristfrid Ganander kirjoittaa vuonna 1789 Mythologia Fennicassaan:
"Joulu on se pyhä, jota suomalaiset vanhastaan ja yhä pitävät kaikkein suurimpana ja jota varten valmistetaan etenkin hyviä ruokia ja juomia, joita -----"

Sekä tietysti viikingit: " Pimeän talven keskellä viikingeillä oli vain yksi kohokohta: joulu, jolloin unohdettiin kaikki huoli huomisesta ja mässäiltiin surutta. " Historianet 
" SIVILISAATIOT
VIIKINGIT
Viikingit viettivät joulua alkoholin merkeissä
Joulu oli viikinkien tärkein juhla jo kauan ennen kuin sillä alettiin kunnioittaa Jeesuksen syntymää. Joulunviettoon kuului uhriverta, vahvaa olutta ja runsaasti sianlihaa. 
Joulu oli viikingeille talven valopilkku
Talvi oli viikingeille rankkaa – ja tylsää – aikaa. Kun lumi ja pakkanen valtasivat tienoot, viikingit etsiytyivät hämäriin taloihinsa ja kääriytyivät turkiksiin pysyäkseen lämpiminä.

Vetoisissa pitkätaloissa oli vain muutama lämmönlähde.

Keskellä oleva tulisija tarjosi lämpöä, mutta se myös vei päivittäin suuren määrän polttopuuta.

Taloa lämmittivät myös sen toisessa päässä elävät eläimet. Hevoset, lehmät, lampaat ja vuohet tuotiin taloon suojaan talvelta, ja vastineeksi ne antoivat lämpöä, maitoa, voita ja juustoa.
"

Kristittyjen joulu on kopio mithralaisuuden kulteista. Lauri Gröhn 21.12.2011 
Kristittyjen joulu on kopio mithralaisuuden kulteista Uusi Suomi 
Kristinusko on mithralaisuuden jäljitelmä. Tässä esimerkkejä:



Joulu, wanha pakanajuhla, tulla jolkottaa...
Meemi



Ettei kekrin jälkeinen joulu, Jól, Jólnir, jul, ġēol, ġēohol, ġēola, ġēoli, 𐌾𐌹𐌿𐌻𐌴𐌹𐍃, jol, ýlir, jehwlą, Yule, Saturnalia ole talvipäivänseisaus, Winter Solstice eikä
Asgårdsreien, Mōdraniht, eikä Herlaþing, vaikka kaikkia vietetään suht samaan aikaan. Vai mites se menikään.





Tom of Finlandin joulupuu


Mutta mitä tapahtuu joulun jälkeen? 



Aloitimme laskiaisen. Vaikka vielä ei ole Nuutti-pukkikaan käynyt. Pitää nyt monet juhlat juhlia ja sesongit käydä läpi, jos huonosti pääsee liikkumaan tulevaisuudessa. Joulu on purettu tänään, Pähkinänsärkijä saa levätä.




 Sosialistisesta mediastani:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti