torstai 27. kesäkuuta 2024

Ruokamuistoja twitteristä: Kesän kasvisruokaa: oman maan ensimmäiset potut (Siikli) ja kuppikastike, pärsiljaa, halloumia & paholaisen salsaa, Lidlin bulgur-salaattia

Ruokamuistoja twitteristä: 21. heinäkuuta 2020: Kesän #kasvisruokaa: oman maan ensimmäiset potut (Siikli) ja kuppikastike, pärsiljaa, halloumia & paholaisen salsaa, Lidlin bulgur-salaattia (+ pavut & oliivit) ja hyrtejä. Eilisiä ja huomisia tähteitä.

On aivan eri fiilis syödä oman maan perunoita, tilliä, ruohosipulia ja persiljaa. Kun tietää, mistä ruoka tulee. 

oman maan ensimmäiset potut (Siikli) ja kuppikastike, pärsiljaa
 paholaisen salsa käy kaikkeen lämpimään kasviruokaan, kun haluaa tulista & makeaa makua
Lidlin bulgur-salaattia ei saa enää. Sääli
Hyrtejä kuten Näkemiin vaan, muru -sarjassa kirjoitettiin väärin Yrttejä



kasvisruoka, kasvisruokaa, Ruokamuistoja, Ruokamuistoja twitteristä,oman maan ensimmäiset potut,oman maan perunat, oman maan potut,ensimmäiset potut,Siikli,pärsilja,halloumi,paholaisen salsa,Lidlin bulgur-salaatti,yrttejä,tähteitä,nopeaa ja helppoa kasvisruokaa,peruna,pottu,

perjantai 21. kesäkuuta 2024

Juhannuksen 2024 nopeaa ja helppoa kasvisruokaa ja kattauksia, suoraan tölkistä, säilyy avaamatta mökillä huoneenlämmössä:

Juhannuksen 2024 nopeaa ja helppoa kasvisruokaa ja kattauksia, suoraan tölkistä, säilyy avaamatta mökillä huoneenlämmössä: © Satu  Ylävaara Photography 2024:

S-Marketissa oli alessa vegaaninen tölkkisalaaatti eli vegan f*sh peas - salad italiano. Hei mambo! Kuivattua tomskua ja linssejä, gluteiiniton. Näitä en ole vielä maistanut mutta ostanut kasoon. Kasvisruoka kun on niin kätevää, tuo kuljetus ja säilyminen... Huoneenlämmössä säilyvät purkkiruuat vuosikausia, ja vain avattuna jääkaappiin. Pienenä kun ei ollut sähköä mökillä, niin kellarina toimi maakellari, eli kaivettu kuoppa, jossa oli kaivonrengas pitämässä kylmyyttä ja jöötä. Kun näitä raahaa junassa ja onnikassa jne esim mökille ja vapaille, niin niitä ei tarvitse kuljettaa kylmälaukussa, eivätkä ne määrää kuinkas nopsaan kotio pitää mennä. 

Näköjään Breksitin vuoks ei enää saa ihania, ihania brittiläisiä TESCOn kasvistuotteita S-marketista, (sitten ei Rainbow-merkkiäkään, nyyh nyyh), ja tilalla on COOP, joka on tuttu kauppa ja merkki tornionjokilaisille, ja tietty ruåtsalaisille, lausutaan KUUPPI, jota on saanut ostaa Konsumista joka nykyään on kai Coop. Toinen ruåtsalainen kauppa on ICA, lausutaan iikka. Ican tuotteita on mm ihana merileväherkku, josta on tehty kaviaarin näköistä, mutta ilman eläinrääkkäystä, ja myös merien arvo on ollut mittarissa. Että miten merilevää kerätään ja mistä. Merileväherkku on siis ihana ruoka ruisleivän tahi saaristolaisleivän päällä, niin jouluna kuin juhannuksenakin. Lidlistä sai ostaa Vemondon vegaanista levitettä, hummusta, aika maustettua, tomaattista. Sehän käy Välimeren ja Lähi-idän herkkulautasille, jossa on montaa kasvissorttia. Sekä tietysti paikallisten perunoiden kanssa, oman maan perunoiden, tai ruotsalaisten varhaisperunoiden kanssa. Juhannuksenakin käy kreikkalainen salaatti. Välimeren ja Lähi-idän lautaselle eli nimellä meze-lautanen, sopii mainiosti myös vebablastu, joka ei ole paistettu liian kivikovaksi, vaan pehmeäksi. Sopii varhaisperunoiden, chilimajoneesin ja tuon maustetun hummuksen kanssa. 

S-marketissa oli purkkiruokana kasvissyöjälle soy & wheat protein, lemon & pepper eli vegeprotskua, kasvisproteiinia soijasta ja vehnästä, sitruunalla ja pippurilla maustettua. Yhden purkillisen söin, sopi mainiosti pastan ja kermamaisen kastikkeen kanssa. 


midsommar 2024,kasvisruoka,juhannusaatto 2024,kasvisruokaa,uudet perunat,mittumaari,Juhannusaaton kuvia,midsommar,Juhannus,midsummer 2024,MUU vebablastu,midsummer,juhannus 2024, ja sosialistisesta mediastani:



Juhannuksen 2024 nopeaa ja helppoa kasvisruokaa ja kattauksia, mökillä:

Juhannuksen 2024 nopeaa ja helppoa kasvisruokaa ja kattauksia, mökillä: © Satu  Ylävaara Photography 2024: kattauksissa pöydillä on kertakäyttöistä koivunlehti-kuvioista kaitaliinaa rullasta, mutta liina voi kestää useammankin käytön, ja vuoden. Banaanit ja omenat vadissa, banaanista saa terveellisempää retkievästä, ilta- ja välipalaa, ja myös kursailemattomaan herkutteluun banaanikakkua, sekä siirapin ja jäätelön kanssa uunista nostettua jälkiruokaa, osana kompottia vaikka omenan kanssa, ja sellaisenaan kypsänä helpotusta suonenvetoon. Omena käy niin ikään terveellisemmäksi retkievääksi, ilta- ja välipalaksi, ja myös kursailemattomaan herkutteluun kompotissa sekä piirakassa, jossa on myös raparperia. Omenasta voi tehdä myös hilloa ja mössöä puuroon. Omenaviipaleet käy kasviswokkiin, curryllä tahi hunajalla maustettuun kasvisprotskusiivujen tms kanssa. Omenaviipaleet käy myös raikkaaseen salaattiin, ja omaan kylmään perunasalaattiin, johon tulee eilisiä uusia ruotsalaisia keitettyjä perunoita, kermaviiliä jossa valkosipuli-dippimaustetta (myös tsatsiki käy), suolakurkkuja ja vähän suolakurkkujen lientä, tuorekurkkua, tilliä. Kosteata tomaattisalsaa Lidlin kirsikkatomaateista (jotka taisivat olla terttutomaatteja) ja tuoreesta sipulista. Kasvipohjainen MUU vebablastu on mainio kosteahkona, lämpimänä eikä liian kuivana, mm valkosipuli-dippimaustetun kermaviilin kera, uusien perunoiden kanssa. Tässä siis useamman päivän eli juhannusviikon ruuat... Tarkoitus on, ettei joka päivä tarvi kauppaan raahautua. Lidlin pakastealtaasta Buckwheat & Broccoli Veggie Mix ( tekijänä VEMONDO) eli tattaria ja parsakaalta kasvissekoitusta, mikä on oikein mukavaa vaihtelua. 

Lidlin pakastealtaasta Buckwheat & Broccoli Veggie Mix ( tekijänä VEMONDO) eli  tattaria ja parsakaalta kasvissekoitusta,  mikä on oikein mukavaa vaihtelua.

Kasvisruokaa kasviswokkia ja lahjaksi saatua, itsetehtyä saaristolaisleipää
Valmiita kastikkeita 
Muu vebablastuja ja tattaria & brokkolia

© Satu  Ylavaara Photography 2024



Nyt on juhla ja juhannus 2024!

Nyt on juhla ja juhannus 2024! Ja juhannuskoivut päniköissä ja saunavihdat. Mutta vasta saunassa ;) © Satu  Ylavaara Photography 2024:


© Satu  Ylävaara Photography 2024